Fiets-reis.nl

Ride Along

Geopark Hondrug Classic 2019

Dit is de plek waar je je kan meten met de beroepsrenners, hier starten de elites, amateurs en liefhebbers in 1 startvak om vervolgens 69 km op de Mountainbike af-te-leggen. Dit is precies waar de organisatie zich onderscheid van de andere mountainbike marathons, natuurlijk houdt de KNWU een oogje in het zeil, zowel op het parcours als bij strart finish.

Mountainbike marathon

De Hondsrug classis is een van de grootste MTB evenementen van Nederland, recreanten, liefhebbers en beroepsrenners staan klaar voor een mooie marathon over de Hondsrug. Dit natuurgebied ligt in de buurt van Gasselte, en dit gebied strekt zich uit van Emmen tot aan Groningen en is ongeveer 70km lang. Het gebied is het enige UNESCO Global park van Nederland en ligt 20 meter boven NAP. Doordat dit mooi uitgestrekt is is het een extreem mooi gebied om een MTB marathon door te leggen...

Het parcours is 69 km lang en bestaat uit drie lussen die twee keer afgelegd moeten worden. Veel draaien en keren over soms single track en over mooie brede bospaden. Doordat er een een zandafgraving ligt wordt er ook over het strand gereden, dit gedeelte van het parcours hobbelt heel erg... Een groot gedeelte van het parcours ligt in de buurt van Gieten, dit is het gedeelte van het Super Prestige veldritparcours, het parcours waar de wereldtop van het veldrijden overheen gaat. Zo lees je maar, echt een uitdaging om deze MTB marathon goed en snel af-te-leggen.


Materialen

Wij rijden (Sonja & Hans) allebei op de hardtail, dit zijn licht gewicht Mountainbikes met alleen voorvering. Er wordt in dit soort marathons ook gereden met fully's (voor- en achtervering), wel lekker met als dat gehobbel maar geen must op dit soort parcoursen. Wat wel belangrijk is is dat de bike licht van gewicht is, z'n 10kg, dan kan je makkelijker accelereren na bochten om zo in het groepje te rijden waar jou niveau zit. Waar aandacht aan besteed moet worden zijn de banden en voor al bandenspanning, maak je set tubeless en rij met een kleine nop, hierdoor hou je grip maar ervaar je echt meer comfort op de lastige stukken. Banden niet harder dan 1.7/ 1.8 en pak bijvoorbeeld de Maxxis IKON of de Vittoria Mezcal. Sonja heeft afgelopen weekend gereden op een Focus Raven en ik reed zelf op de Bianchi Methanol CV S... Beid super fietsen in het top segment!


Routes

De routes zijn hier terug te lezen en eventueel over te nemen in je GPS. Of je komt naar het evenement volgend jaar in oktober! Dat is nog leuker.

Gem. snelheid: 25,01

Lengte: 66,99 km

Hartslag gem: 182

Plek: 70

Strava

E-mailen
Bellen
Map
Instagram