Fiets-reis.nl

Ride Along

Holterberg een apart stuk Nederland in het Oosten van het land

De Holterberg is een heuvelachtig gebied in het Salland. Het gebied ligt heel ruim gezegd tussen Zwolle en Almelo in. De naam Holterberg komt natuurlijk van de plaats Holten, Holten ligt ten zuiden van de Holterberg. Doordat de Holterberg grenst aan de Luttenberg, Noetselerberg en de Haarlerberg is het ideaal om te wielrennen en te mountainbiken. Je kan in korte tijd veel (voor Hollandse begrippen dan) hoogtemeters overbruggen en elkaar of jezelf fysiek uitdagen op de glooiende hellingen...

Mountainbiken

Mountainbiken gaat op de Holterberg op de vaste routes, er zijn er veel... Deze zijn allemaal met een kleur weergegeven en hebben allen een eigen karakter... Buiten de aangegeven paden mountainbiken is een minder goed idee, door de drukte rij je elkaar snel in de weg. Er zijn door het jaar heen verschillende georganiseerde toertochten, dan kom je op de paden waar je de rest van het jaar niet mag komen met je mountainbike. De routes zijn zeer uitgebreid, zijn zeer goed onderhouden en uitdagend te noemen (technisch) echt een aanrader.

Route Paars (Heeten) Een zeer uitdagende MTB route in het Salland. De route is aangeven met een paars MTB teken (driehoek met twee ballen aan de onderzijde). De route is 34km lang en je kan eigenlijk overal opstappen, vaak gebeurt dit op de welbekende parkeerplaatsen.

Route blauw (Hellendoorn) Deze route gaat over onverharde paden langs weide velden, door bossen en bergje op en bergje af, kortom voldoende afwisseling op route blauw! Je legt ruim 18km af en je overbrugt maar liefst 205 hoogtemeters... Natuurlijk zijn alle routes je verbinden met elkaar, echt een aanrader als je langer onderweg wil zijn!

Wielrennen

De Holterberg is een heel mooi richtpunt als je wil gaan trainen. Even een 'rondje Holterberg' is dan vaak de kreet. Wij rijden vanuit Losser (Twente) in een grote ronden over de Holterberg, dit is dan een route van 151 km. De ronden loopt over heel goede boeren wegen die achteraf liggen, ver van de hoofdwegen af, hierdoor lekker rustig en je kan goed doorrijden. Je kan goed klimmen op het Strava segment tussen Nijverdal en Holten in. Het segment is 11,4km lang en je rijdt dan al direct 70 hoogtemeters met echt wel steile stukken ertussen van wel 8%. Een mooi stuk rond Holten is de Motieweg een mooi stuk asfalt wat met gemiddeld 7% oploopt over een lengte van 600m, dan denk je, ach dat valt wel mee.... Dit is echt een kuitenbijter! De Motieweg is een 'berucht' stuk weg in de omgeving van Holten (begin Holterberg).

Het kan hier in het hoogseizoen erg druk zijn... De perfecte periode om hier te mountainbiken en te wielrennen is in het voorjaar en het najaar (evt winter). De zomerperiode is liever te vermijden ivm de drukte door automobilisten, dagjesmensen (wandelaars) en vooral heel veel e-bikers.E-mailen
Bellen
Map
Instagram