Fiets-reis.nl

Ride Along

Gravel rijden in Oost Nederland

Oost Nederland leent zich heel goed voor het rijden met je gravel bike! We hebben het dan over het gebied tussen Doetichem in het zuiden en Hardenberg in het Noorden. Een beetje smokkelen de grens over kan dan net, daar wordt het landschap nog uitgestrekter en weidser... Je komt bijna niemand meer tegen in het afwisselende gebied. Met afwisseling bedoelen we: zandpaden, gravel paden (steentjes), Bospaden maar routes lopen ook over heides, erg mooi!

Wat is een Gravelbike?

We noemen een gravelbike een gravelbike omdat deze over iets andere eigenschappen beschikt dan andere bikes met een krom stuur! Een racefiets is geen gravelbike en een gravelbike is geen racefiets. Dat komt mede door de andere geometrie, een gravelbike is langer (wielen zitten verder uit elkaar), heeft een iets hoger Bottum Bracket, een 'luiere' gemonteerde voorvork (hoek) en er mogelijkheid bredere banden te steken. Natuurlijk heeft de bike een Gravel groep set en schrijf remmen. Wij zijn van mening dat een gravelbike geen vering nodig heeft, overbodig gezien het parcours wat gereden wordt! Een groot verschil wordt gemaakt met de wielen en banden. Er zijn gravelbikes die met 27,5 inch gemonteerd kunnen worden, groot voordeel is dat je dan met dikkere banden kan rijden (meer volume). De gravelbikes met 28 inch wielen hebben een maximale bandbreedte van 45-47 mm. Het kan zijn dat je iets volume tekort komt. Wel lekker snel en vinnig! Dat dan weer wel. Verder ben ik van mening dat banden best wel hard mogen staan (op een gravel parcours). Aan de voorzijde een 0,7 bar minder dan achter om evt butsen op-te-vangen. Door de banden zachter te zetten aan de voorzijde zoek je makkelijker grip.

Gravelparcours

Een MTB parcours is geen gravel route of parcours, om maar met de deur in huis te vallen! een gravelbike komt het best tot z'n recht op een makkelijker parcours met minder bochten. Zo hou je een hogere snelheid en is het beter vol-te-houden. Ook het technische moet eraf zijn, geen steile klimmen of sterk afdalen da's echt minder leuk met een gravelbike! Waar je wel lol uit haalt is de snelheid en het gevoel van snelheid. Door de geometrie kan je makkelijk hard rijden en lang, wel tot 8 uur!

E-mailen
Bellen
Map
Instagram